Стенд Українського інституту на Франкфуртському ярмарку  

Український інститут представить два мультимедійні проєкти на своєму стенді на найважливішій у світі книжковій події, Франкфуртському ярмарку. Аудіовізуальний проєкт Discover Ukraine: Bits Destroyed про монументальне мистецтво та діджитал-путівник Insight.UA занурять гостей у багатошарову та яскраву українську культуру, водночас покажуть руйнівну силу війни на мистецтво.  

«Поки активно любитимемо свою землю, будемо молодо рухатись в мистецтві», – слова української художниці-шістдесятниці Алли Горської, що зустрічають гостей стенду.  

Роботи Алли Горської оживають у проєкті Discover Ukraine: Bits Destroyed – це аудіовізуальна інсталяція мозаїк, що заглиблює у багатошаровий світ українського монументального мистецтва. У проєкті використали 56 мозаїк 1960-70-х років, зокрема роботи Алли Горської, Григорія Пришедька, Галини Зубченко, Ади Рибачук, Володимира Мельниченка та багатьох інших українських митців. Більше чверті мозаїк були пошкоджені або зруйновані в результаті повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Інсталяцію створили Український інститут та команда студії Rock ‘n’ Light на основі документальних фото Євгена Нікіфорова.  

Яким буде національний стенд та стенд Українського інституту на Франкфуртському книжковому ярмарку

«Ми хочемо показати тяглість української культури, заохотити людей досліджувати, дивитися, читати та слухати український культурний продукт. При цьому знаходити нестандартні формати, як розповідати свою історію і зацікавлювати в сучасну українську культуру», – говорить Ані Казарян, завідувачка відділу кроссекторальних програм в Українському інституті. 

Діджитал-путівник українською культурою Insight.UA – це англомовна платформа, створена Українським інститутом для іноземної аудиторії, що охоплює різні культурні напрямки: музика, література, театр, кіно, візуальне мистецтво, Крим, аналітичні роботи. Діджитал-путівник запрошує відкривати українську культуру через різні формати – від добірок українських фільмів, виставок, книжок до прослуховування плейлистів чи перегляду онлайн-курсів. 

На стенді гості знайдуть кураторську добірку книг, які заглиблюють у нюанси української культури, та зможуть забрати з собою плакати з мозаїкою Алли Горської «Боривітер» та фото представника Харківської школи фотографії Ігора Чурсіна «Зелена вода». Стенд можна знайти за номером № 4.1/H36 на платформі THE ARTS+, що слугує місцем зустрічі та нових партнерств для фахівців видавничої та креативної індустрій на Франкфуртському ярмарку. 3D візуалізація стенду. 

Стенд Українського інституту на Франкфуртському ярмарку: українські мозаїки та діджитал-путівник культурою
Стенд Українського інституту на Франкфуртському ярмарку: українські мозаїки та діджитал-путівник культурою

Стенд Українського інституту розроблений спільно з архітектурною студією Plur, дизайн бюро Spiilka та арт-директоркою Настею Жеребецькою.

Окрім стенду УІ на ярмарку буде представлено спільний національний стенд України, представлений Українським інститутом книги, Goethe-Institut в Україні, Мистецьким арсеналом та Українським інститутом. Стенд матиме власну сцену, де щодня відбуватимуться події та дискусії (повна програма). Деякі з подій, організованих спільно з Українським інститутом: 

18 жовтня  

15.00 –16.00 Українське питання та українська відповідь 

Учасники: Ірина Цілик (режисерка та письменниця), Олександр Михед (письменник та куратор), Катерина Михайліцина (письменниця, редакторка та перекладачка) 

Модераторка: Катерина Рітц-Ракул (керівниця представництва Українського інституту в Німеччині) 

17.00 – 18.00 Література з України: стан війни 

Учасники: Ірина Цілик (режисерка та письменниця), Олександр Михед (письменник та куратор). 

Модераторка: Євгенія Лопата (Kulturträgerin, Meridian Czernowitz) 

Вказано місцевий час Німеччини.