Починаємо роботу з Латинською Америкою, Субсахарською Африкою та Азією

Український інститут (УІ), державна інституція культурної дипломатії в Україні, розширює діяльність на нову географію: Латинську Америку, Субсахарську Африку та Азію — про це оголосили на Міжнародному форумі культурної дипломатії у Лондоні.

Після здобуття незалежності Україна зосередила дипломатичні зусилля переважно на країнах ближнього порубіжжя. Однак повномасштабне вторгнення Росії підкреслило важливість розвитку відносин з країнами, де глибокий вплив Росії ускладнив мобілізацію підтримки для України. У відповідь на цю динаміку Український інститут розпочав досліджувати можливості співпраці з регіонами у розрізі культурної дипломатії, зокрема у сферах культури, академії та громадянського суспільства.

«Україна мала обмежені контакти з Латинською Америкою, Субсахарською Африкою та Азією. Метою нашого департаменту є пожвавлення відносин України з креативними екосистемами цих регіонів завдяки активнішому діалогу через культурну співпрацю. Ми маємо реалізувати майже недоторканий потенціал для колаборації, який базується на спільних викликах, інтересах та цінностях», –– говорить Алім Алієв, заступник генерального директора Українського інституту.

Починаємо роботу з Латинською Америкою, Субсахарською Африкою та Південно-Східною Азією

Український інститут зосередиться на: Кенії, Південно-Африканській Республіці та Нігерії у Субсахарській Африці; Аргентині, Бразилії та Мексиці у Латинській Америці; Індії та Індонезії в Азії. Наразі займаються дослідженням та стратегуванням, формують групу експертів для глибшого розуміння цих країн та пошуку ефективних підходів до співпраці.

«Розбудова культурного співробітництва з Субсахарською Африкою дає безпрецедентну можливість посилення діалогу між народами, які багато в чому проживали схожі травматичні досвіди — від колоніальної історії до збройних конфліктів та воєн. Спільні культурні проєкти, студійні візити, виставки та концерти дозволять віднайти точки дотику та посилюватимуть почуття солідарності й емпатії між нашими суспільствами, подолавши географічну відстань», — Анастасія Капранова, програмна менеджерка з Кенії, Нігерії, Південної Африки

«У нас набагато більше спільного з Латинською Америкою ніж економічні наслідки Вашингтонського консенсусу. Згадаймо хоча б наступні теми: насильне усиновлення дітей опонентів режиму аргентинської диктатури, письменниця Кларісі Лішпектор, деколонізація мистецтва, маяніст Юрій Кнорозов, спільна природа свят Івана Купала та Феста Жуніна\Сан-Хуан, простір свободи бразильських “кіломбос” та козацьких січей», — Оскар Слущенко, програмний менеджер з Аргентини Бразилії, Мексики

Відділ вже долучився до перших студійних візитів до Бразилії та ПАР, прийняв делегацію з Індонезії. Першою колаборацією у новій географії став Міжнародний книжковий ярмарок у Гвадалахарі (Мексика), де відбувалися презентації книжок, виставка сучасного мистецтва та дискусії за участю українських письменників, дипломатів і митців. Українську програму реалізували у межах павільйону Європейського Союзу, організованого Представництвом ЄС у Мексиці, та у співпраці з Посольством України в Мексиці. Літературна програма – з Українським інститутом книги. Український інститут став інформаційним партнером.